Wat is een hamamdoek?

 

De hamamdoek is een van de meest veelzijdige reisaccessoires, maar waarom ontdekken wij dit nu pas? Hij bestaat inmiddels al circa 600 jaar en was oorspronkelijk ontstaan in Turkije. Een dun geweven handdoek van hydrofiel katoen die veelal werd gebruikt in de traditionele Turkse badhuizen (hamam) als omslagdoek (pestemal) en waar het gebruikelijk was er een te dragen om het lichaam te bedekken.

 

Waar gebruik je een hamamdoek voor?

De hamamdoek van tegenwoordig is groter en daarom zeer veelzijdig. Je kunt hem gebruiken voor op reis, de sauna, zwembad, de camping, sporten, als strandlaken, badhanddoek, omslagdoek, pareo, yogakleed, dekentje, sjaal, wikkeldoek voor je kindje en nog veel meer.

 

Waar komt de naam hamamdoek vandaan?                                                                                                       

Hamam handdoek doek, dan lijkt de naam hamamdoek voor ons het meest logische. In Turkije noemt men de hamamdoek een pestemal of peshtemal en in Tunesië een fouta.

 

Wat is een goede hamamdoek?                                                                                                                         

In ieder geval niet de goedkope hamamdoeken uit bepaalde winkels. Laat je ook niet verleiden door handgemaakt. Het oude ambacht weven met de hand doet men alleen als hobby en niet voor de commerciële markt. Ga voor kwaliteit en wat jij mooi en belangrijk vindt aan een hamamdoek. Het kan allemaal bij Hamam Secrets.

 

Hamamdoek duurzaam                                                                                                                                                                                              Er wordt over duurzaam gesproken als stoffen of garens worden gemaakt van biologisch katoen, met extra aandacht voor mens en milieu.

 

Tips voor lang plezier van je hamamdoek                                                                                                                                                        Door je aan de voorschriften te houden kan er eigenlijk weinig mis gaan. Ook belangrijk, gebruik waarvoor het is gemaakt en hetzelfde geld voor wassen. Houd je aan het advies en met een beetje liefde kun je er lang plezier van hebben.

Hamamdoek wassen

Hamamdoeken van Hamam Secrets zijn gemaakt van 100% Turks katoen en/of bamboe.

 

Wassen

Voor de eerste keer wassen adviseren wij de hamamdoeken een dag in koud water te laten rusten. Dit is goed voor de vezels en het zorgt er voor dat jouw hamamdoek minimaal krimpt. Daarna apart wassen op maximaal 30 graden. Was met niet te veel wasmiddel en zonder wasverzachter. Gebruik van wasverzachter vermindert vochtopname. Een alternatief voor wasverzachter is azijn, gewoon die je voor de salade gebruikt. Doe een klein scheutje natuurazijn in het vakje van de wasverzachter. Dit maakt het water zachter en verwijderd de laatste kalk en zeepresten. Nog goed voor je wasmachine ook, en nee je ruikt hier niets meer van. Om problemen te voorkomen door bijvoorbeeld ritsen en knopen van uw andere was, adviseren we de hamamdoeken apart te blijven wassen.

 

Drogen

De hamamdoeken natuurlijk laten drogen. Aangezien hamamdoeken relatief dun zijn drogen ze snel. Drogen in de wasdroger kan schade toebrengen aan het katoen. Dit geldt ook voor strijken, wij adviseren om dit niet te doen.

 

Getrokken draad

Alle hamamdoeken zijn geweven. Een getrokken draad kan gecorrigeerd worden door twee dingen te proberen. Eerst trek je de hamamdoek recht in de grens dicht bij de getrokken draad. Op deze manier zorgt u ervoor dat de overtollige lus terug is waar het thuis hoort. Als er nog steeds een enkel los draadje is dat uw aandacht nodig heeft, knip deze dan voorzichtig af met een schaartje.

 

Franjes

De franjes zijn handgeknoopt, dus er kan altijd een knoopje los gaan. U kunt deze makkelijk zelf weer knopen en voorzichtig aantrekken.